Ενοχές

«Θα ήθελα να είχα κάνει τα πράγματα διαφορετικά ή να είχα κάνει περισσότερα..». Μπορούμε να επαναλάβουμε πολλές φορές αυτή την φράση για να βασανίσουμε τον εαυτό μας ή ... κάποιον άλλον. Λέξεις αθώες από μόνες τους, παρατεταγμένες όμως, η μία δίπλα στην άλλη, συνθέτουν μια πρόταση ενοχής. Καθόλου αθώα, αν σκεφτείς μόνο την δύναμη που έχουν οι ενοχές στη ζωή μας.

Οι ενοχές μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορες φάσεις της ζωής μας. Να παρέμβουν με συνειδητούς ή ασυνείδητους τρόπους και πολλές φορές να καθορίζουν τις επιλογές μας.

Απο την άλλη, οι ενοχές είναι ένας εξαιρετικός μοχλός πίεσης που ασκούμε ο ένας στον άλλον για να επωφεληθούμε οι ίδιοι. 

Τα πρόσωπα των ενοχών

Ο Γιώργος κατηγορεί τον εαυτό του γιατί δεν κατάφερε να περάσει στο πανεπιστήμιο. Νιώθει ότι έχει απογοητεύσει τους γονείς του, ότι ίσως να είχε περάσει, αν διάβαζε περισσότερο...

Η Κατερίνα πρόσφατα ανακάλυψε πως ο σύντροφός της την απατά. Βαθιά μέσα της πιστεύει πως εκείνη φταίει γι’αυτό, γιατί δεν ήταν αρκετά καλή...

Η Αγγελική αποφάσισε να αφήσει την καριέρα της για να ασχοληθεί με την ανατροφή των παιδιών της. Συχνά βασανίζει τον εαυτό της με το εάν είναι καλή μητέρα, παραμελώντας τις δικές της ανάγκες...

Άτομα με έντονη αίσθηση της ευθύνης, με τάση να ελέγχουν και να προγραμματίζουν τα πάντα, τελειομανή, βασανίζονται συχνότερα από συναισθήματα ενοχής.

Ίσως, βέβαια κρατώντας μέσα μας ενοχικές σκέψεις, συντηρούμε και βρισκόμαστε πιο κοντά στην επιθυμία – σε αυτό που θέλαμε να κάνουμε, αλλά δεν καταφέραμε.